• Eigen design, betrouwbare kwaliteit

  Eigen design, betrouwbare kwaliteit

 • Dé specialist in tuinmeubelen

  Dé specialist in tuinmeubelen

 • Gratis levering

  Gratis levering

 • Advies en inspiratie op maat door onze experts

  Advies en inspiratie op maat door onze experts

Deze webshop heeft het Ecommerce Europe Trustmark!Deze webshop heeft het CBW label

Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubel in teak?

Afhankelijk van de omgeving en weersomstandigheden kan het natuurlijke vergrijzen en/of verweren van teak al zichtbaar zijn na slechts enkele weken. Als het hout aan weinig vocht wordt blootgesteld, zal de kleur slechts langzaam vervagen. In een vochtig klimaat, waarin tuinmeubelen regelmatig aan veel vocht en zonlicht worden blootgesteld, zal teak sneller verweren.

Je kan zelf kiezen of je je nieuwe teakmeubelen op een natuurlijke manier wil laten vergrijzen, onmiddellijk een zilvergrijs patina wilt geven, of ze juist meteen na aanschaf wil beschermen om zo de originele, honingbruine kleur te behouden. Voor al deze opties heeft Bristol een aantal speciale onderhoudsproducten ontwikkeld.

Als je met deze producten je teakhout regelmatig onderhoudt, heb je jarenlang plezier van je tuinmeubelen.

Algemene tip: jouw nieuwe teakmeubel is rijk aan natuurlijke oliën. Regenbuien kunnen er bij nieuwe teakmeubelen voor zorgen dat die oliën vrijkomen en sporen achterlaten. Het is daarom aangeraden om het tuinmeubel voor het eerste gebruik overvloedig te spoelen met een tuinslang. Vermijd hiervoor het gebruik van een hogedrukreiniger en zorg ervoor dat je tuinstoelen tijdens het spoelen niet onder de tuintafel staan. Dankzij deze tip voorkom je dat de vrijkomende teakolie sporen achterlaat op je tuinstoelen.

Originele teakkleur behouden

Nadat je je nieuwe teakmeubelen hebt buitengezet, laat je het hout best 1 à 2 dagen drogen in de zonnige buitenlucht. Hierdoor zullen de bovenste ‘haartjes’ van het hout recht komen te staan. Dan schuur je je meubelen eenmalig met schuurpapier met een zeer fijne korrel, zodat het oppervlak volledig glad aanvoelt. Het is belangrijk dat je dit doet op een droge dag.

Hierna behandel je je nieuw teakhout met ‘Bristol Teak Oil & Sealer’. Dit product voedt het hout en zorgt voor een langdurige bescherming van de originele kleur van teak. Bovendien beschermt het teak tegen weersinvloeden en vlekken. Het product is gemakkelijk en snel aan te brengen. Het dringt diep in het hout en droogt vervolgens heel snel. Belangrijk is dat je teakhout 100% droog en stofvrij is alvorens dit product te gebruiken. Na de behandeling kan je al binnen enkele uren jouw nieuwe tuinmeubelen in gebruik nemen.

Oud, gerecycleerde vintage teak kan je dan weer best behandelen met ‘Bristol Sealer voor gerecycleerde Teak’. Met deze sealer kan je de typische warme bruinhouten kleur van je gerecycleerde teak langer behouden. Voor een blijvend effect dien je dit jaarlijks te herhalen.

Om zeker te zijn dat ‘Bristol Teak Oil & Sealer’ en ‘Bristol Sealer voor gerecycleerde Teak’ aan de verwachtingen voldoen, raden wij aan om het product eerst op een klein stukje aan de onderzijde of op een poot uit te proberen.

Natuurlijke vergrijzing

Ook als je ervoor kiest om je nieuwe teakmeubelen op een natuurlijke manier te laten vergrijzen, laat je het hout best 1 à 2 dagen drogen in de buitenlucht. Als de bovenste ‘haartjes’ van het hout recht komen te staan, schuur je je meubelen eenmalig met schuurpapier met een fijne korrel, zodat het oppervlak volledig glad aanvoelt. Het is belangrijk dat je dit doet op een droge dag. Nu kan je het teakhout behandelen met ‘Bristol Teak Protector’. Dit product brengt een bijna onzichtbare beschermende laag op het houtoppervlak, die voorkomt dat vlekken van voedsel en drankjes snel in het hout kunnen binnendringen. ‘Bristol Teak Protector’ beschermt je hout ook tegen vocht en vuil, met als resultaat een natuurlijke zilvergrijze kleur van je tuinmeubelen. Het is geschikt om diverse houtsoorten, zoals teak, vintage teak, eik en hardhout mee te behandelen.

Teak dat al verweerd of donkergrijs is, behandel je best eerst met ‘Bristol Teak Reiniger’, om het teak schoon te maken en de kleur te herstellen. Daarna kan je de ‘Bristol Protector’ aanbrengen.

Grijze look

Om aan je nieuwe tuinmeubelen in teak onmiddellijk een grijze look te geven gebruik je best ‘Bristol Teak Instant Grijs’. Dit product kan best aangebracht worden op 100% droog en stofvrij teak, eventueel na behandeling met ‘Bristol Teak Reiniger’. Meerdere behandelingen met ‘Instant Grijs’ zorgen voor een nog grijzere look. Nadien jaarlijks behandelen met ‘Bristol Teak Protector’.

Meer lezen? Hier vind je alle info over onderhoud, bescherming en duurzaamheid van jouw tuinmeubelen.

©2019 Exterioo Tuinmeubelen - OVS Garden BV - Kvk-nummer: 67020739 - BTW-nummer:NL8567.96.840.B01